Hver dag bliver tusindvis af domæner slettet fordi den tidligere registrant har valgt at slette dem eller ikke fået betalt for dem. Når det sker, bliver de slettede domæner igen frit tilgængelige for andre at registrere, hvilket er fornuftigt nok, da vi ellers ret hurtigt ville løbe tør for fornuftige domæner med en rimelig længde. Det er derfor helt almindeligt, at tidligere registrerede domæner bliver overtaget af andre.
Tilsvarende er det ikke ualmindeligt at et nyt telefonnummer eller adresse har haft en tidligere ejer, hvilket kan give nogle problemer, som de fleste er bekendte med. Men de fleste er nok ikke klar over, hvilke konsekvenser det kan have, hvis en anden overtager et tidligere brugt domæne.
Links til domænet overtages
Når dit domæne bliver slettet, vil links fra eksterne hjemmesider som udgangspunkt fortsat eksistere. Det er langt fra alle hjemmeside-ejere der regelmæssigt tjekker, om deres hjemmeside indeholder “døde” links, for at de kan blive fjernet. Men links findes i dag også ofte på tjenester som Facebook og Twitter, hvor de som oftest bliver liggende.
Dette betyder at den nye domæneregistrant i et vist omfang kan overtage de tidligere links, hvilket vedkommende kan profitere af i forbindelse med SEO, således at man får gode placeringer i bl.a. Google. Men det åbner også muligheder for forveksling, for de besøgende der følger et eksternt link til domænet. For nu er der ikke længere tale om den samme side, som der oprindeligt blev linket til. Dette kan f.eks. blive udnyttet af konkurrenter, som gerne overtager de besøgende og SEO-værdien på den tidligere markedsførte domæne.
Pizza-domæne misbrugt til at sælge sko
Men andre har også set gavn i registrering af tidligere aktive domæner. I den seneste tid er mange slettede danske domæner blevet overtaget af kinesiske bagmænd, som har opsat falske webshops på siderne, hvor de sælger kopivarer. De er typisk fyldt med mange sproglige fejl, men det afholder ikke alle fra et godt tilbud på et nyt par (falske) mærkevaresko.
Dette skete bl.a. for en bruger på Hardware Online, som valgte at købe sko på pizzabornholm.dk. Læs histoerien på http://www.hardwareonline.dk/traad.aspx?fid=10&tid=784649
Noget tilsvarende har lokalafdelingen af Liberal Alliance i Aalborg og Venstre på Lolland oplevet, hvor hjemmesiderne på domænerne nu drives af kinesere med tvivlsomme hensigter. Noget de begge helt sikkert ikke vil sættes i forbindelse med og gerne ville have været foruden.
Ikke kun hjemmesiden, men også e-mail overtages
Når et domæne har fået ny ejer, giver det også vedkommende mulighed for at modtage alle e-mails, som leveres til domænet. Det kan gøres ved at opsætte en “catch-all”, så uanset hvad der tastes foran @, vil sendte mails til domænet havne i samme indbakke.
Det er ret uheldigt, når afsenderen forventer en helt anden modtager af beskeden, som måske indeholder oplysninger, som den nye modtager ikke burde se. Ligeledes giver den nye domæne-ejer mulighed for at besvare og udgive sig som den tidligere ejer af e-mail-adressen.
Dertil kommer at de tidligere e-mail-adresser på det slettede domæne kan være bundet på eksterne tjenester, hvor man ofte vil kunne resette sin adgangskode, hvis man har adgang til den rette e-mail-adresse. Det kan f.eks. være en Google eller Facebook konto, hvor adressen ikke nødvendigvis er opsat som ens primære adresse.
Overvej en forlænget suspendering af vigtige domæner
Ovenstående gør at vi anbefaler, at man bør overveje at opretholde sin domæneregistrering, når man lukker for sin hjemmeside og opsiger webhotel. Omkostningerne er forholdsvis begrænsede. Et .dk domæne koster f.eks. kun 45,- årligt hos DK Hostmaster.
Dette kan så gøres i en kort årrække, som kan betragtes som en forlænget karantæneperiode, hvor domænet ikke bliver benyttet aktivt. Det giver mulighed for at links og kontaktoplysninger naturligt når at blive opdateret i et større omfang inden den endelige sletning. Ligeledes bør man også selv gennemgå, om man f.eks. skulle have brugt domænet til e-mail i forbindelse med nogle vigtige tjenester og få oplysningerne opdateret der.
Hvis du aldrig har brugt dit domæne, så kan du naturligvis roligt slette det uden hensyn til ovenstående.
Christoffer skriver
Ret tankevækkende læsning. Det er jo helt oplagt for svindlere og andre med lumske bagtanker at købe disse slettede domæner. Kunne man ikke have en “karantæneperiode” hvor domænet ikke kunne købes? Det kunne måske købe lidt tid i forhold til, at tidligere brugere bliver klar over, at domænet ikke længere er i brug.
Christian Reupke skriver
Tak for din kommentar. Ved en sletning kommer domæner ofte i en karantæne/suspendering for en periode fastsat af det ansvarlige registry. Desværre er perioden ofte blot på omkring 1-3 måneder og dens primære formål er, at give registranten mulighed for at fortryde en sletning. Vi må heller ikke undervurdere, at økonomi også spiller en rolle her, for en karantæne er jo faktisk en registering, som blot ingen indtægt giver for et registry.
Christoffer skriver
Det var en spændende indgangsvinkel Christian. Dog må vi nok erkende, at det har været de danske SEO-firmaers strategi de sidste mange år. At kineserne så er begyndt at komme dem i forkøbet er vel blot udviklingen, som vi nok alle kan blive enige om er lidt ærgerlig… Men strategien er ikke ny – nu er det blot et andet segment, som OGSÅ køber domænerne og laver indhold på dem. Så bottom of line må være, at man bør opretholde sit domæne. Præcis som du skriver i dit indlæg.
Kristoffer skriver
Spændende læsning for en gut som er ny indenfor SEO. Men som Christoffer skriver, så lyder det som dette hele tiden har været hensigten for SEO firmaer i Danmark.