MySQL kender du måske allerede, men MariaDB har de færreste hørt om. Det kommer nok til at ændre sig, for MariaDB kommer til at overtage MySQLs rolle.
Dette er allerede sket hos os i denne uge, hvor vi har skiftet fra MySQL til MariaDB som database for vores webhoteller. Det er ikke noget, som du burde bemærke som bruger, udover betydeligt forbedret hastighed. Det skyldes både MariaDB og lanceringen af en ny hardware platform, hvor vi bl.a. benytter SSD’er og de nyeste Intel Xeon server CPU’er.
Men for at imødekomme usikkerheden omkring MariaDB, vil vi kort fortælle historien om MySQL og MariaDB her.
MySQL – en grundsten i LAMP
MySQL er en opensource database, som blev skabt af en gruppe svenskere tilbage i 90’erne. Den blev hurtigt meget populær og kendt som en del af LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP), som danner fundamentet for mange hjemmesider og webhoteller.
Udviklerne stiftede virksomheden MySQL AB, som kom til at stå for udviklingen af MySQL. Denne virksomhed endte i 2008 endte med at blive solgt til SUN Microsystems.
Oracle opkøber SUN Microsystems
Den store databaseleverandør Oracle opkøber i SUN Microsystems og får derfor ligeledes erhvervet sig MySQL. Dette skaber hurtigt stor bekymring blandt brugere og udviklere af MySQL, fordi databasen er en konkurrent til Oracles kerneforretning. Der bliver endda etableret en bevægelse og appelleret til Europa-Kommissionen med mål om at forhindre Oracles overtagelse.
Dette mislykkedes og Oracle overtager MySQL sammen med resten af SUNs forretning. Det er dog ikke endte så galt som frygtede, for MySQL eksisterer stadig i dag i en åben GPL version vedligeholdt af Oracle, men de første tegn på, at de vil lukke koden omkring projektet, har meldt sig. Bug reports og sikkerhedsopdateringer er f.eks. ikke længere offentlige tilgængelige. Ligeledes sker udviklingen langsomt og der bliver reageret alt for langsomt på sikkerhedsproblemer.
MySQL bliver “forked”
Den mest fremtrædende MySQL udvikler og stifter, Michael “Monty” Widenius, vælger at “forke” MySQL. Dvs. tage den åbne kildekode fra MySQL og videreudvikle det udenfor Oracles kontrol. Dette er helt legitimt, da MySQL er licenseret under GPL (GNU General Public License) .
Dette nye projekt bliver opkaldt efter hans anden datter Maria og får navnet MariaDB, hvilket er i tråd med MySQL, som blev opkaldt efter hans første datter My.
Oprindelige MySQL udviklere og støtter slutter sig til projektet og udviklingen bliver i dag ledet af MariaDB Foundation, som bl.a. skal sikre, at MariaDB forbliver åben.
MariaDB vinder indpas
Bekymringen for hvilken retning Oracle vil tage MySQL, gælder også for brugerne, hvor MariaDB hurtigt etablerer sig som et bedre alternativ. MariaDB vil nemlig besvare kompatibilitet med MySQL, samtidig med at de tilbyder ekstra funktionalitet og performance i forhold til MySQL. Faktisk er kompatibiliteten så høj, at man ofte frit kan skifte frem og tilbage mellem de to databaser og benytte nøjagtig de samme værktøjer.
Blandt brugerne hører alle de store Linux distributioner til, som Red Hat/CentOS, Debian, Ubuntu, Fedora og SuSE der allerede har udskiftet MySQL med MariaDB. Lidt overraskende finder man også MariaDB i Oracles egen Linux distro (Oracle Linux), men det bunder i, at den er baseret på den åbne kildekode til Red Hat Enterpris Linux.
Oracle også i modvind med OpenOffice
Et af de andre opensource projekt, som Oracle overtog fra SUN, var OpenOffice. En populær office-pakke som konkurrerer med Microsoft Office. Her skabte overtagelsen ligeledes bekymring hos både udviklerne og brugerne. Resultatet blev ligeledes en fork under navnet LibreOffice
Oracle har siden opgivet projektet og overgivet det til Apache Foundation, hvor det i dag lever et stille liv i forhold til LibreOffice, hvor det meste af udviklingen sker. LibreOffice har ligeledes erstattet OpenOffice i mange sammenhæng og er i dag den førende opensource office-pakke.
Fremtiden for MariaDB
Aktuelt har vi skiftet til MariaDB 5.5, som kan sammenlignes med MySQL 5.5 og 5.6. Vores næste opgradering bliver formentlig til MariaDB 10.0 eller 10.1, hvor der vil være sket langt flere forbedringer i forhold til MySQL. Det er også forklaringen på springet i versionsnummeret til 10, men samtidig vil de opretholde kompatibilitet til MySQL 5.6.
Ændringer for dig som bruger
Du vil som udgangspunkt ikke skulle foretage dig noget eller være særlig opmærksom. Alt burde virke som det plejer – herunder phpMyAdmin og funktionerne i PHP, som bibeholder “mysql” i deres navne.
Skulle du mod forventning opleve noget usædvanligt, hører vi naturligvis meget gerne fra dig.
Skriv et svar